Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kostchef John Eliasson på Kalmar kommun om hur man tacklar de ökande livsmedelspriserna för kommunen i klippet ovan. Foto: SVT

Skolmaten i Kalmar dyrare än någonsin: ”Läget är allvarligt”

Publicerad

Priserna på livsmedel fortsätter att stiga och sedan januari i år har priserna ökat med i genomsnitt 10,3 procent. Detta har gjort att kommunernas matkostnader ökat kraftigt. I Kalmar kommun räknar man just nu med att ligga sex miljoner över budgeten vid årsslutet.

Inom Kalmar kommun lagas och serveras det varje dag cirka 12 000 portioner runt om i kommunens 85 stycken kök inom skola och omsorg. Det innebär att den budget som finns för kostverksamheten inom skola och omsorg på 40 miljoner, för varje år, just nu är ansträngd.

– Läget är allvarligt, vi har en marknad i omvärlden som gjort att vi hamnat i en extremsituation. Jag har aldrig upplevt en sådan här situation tidigare och jag inte tror någon annan gjort det heller, säger Jan Eliasson, kostchef på Kalmar kommun.

Kommunens livsmedelsavtal har det senaste året höjts med 10 till 15 procent i takt med att omkostnaderna för leverantörerna höjts.

– Leverantörerna prissätter utifrån de priser de behöver sätta, och ser vi på hela kostverksamheten i Kalmar har jag och min ekonom lämnat in en prognos på sex miljoner över budget för detta året, men exakt vart det hamnar i slutet kan jag inte säga förrän i slutet av året.

Får inte sänka kvalitén på maten

Men skoleleverna i Kalmar kommun kommer inte att märka av att det görs några drastiska förändringar på matsedeln menar John Eliasson.

– Jag försöker informera de som jobbar i köken om att vi måste göra kloka beslut i varje inköp, och mycket görs där, skulle vi se att någonting drar iväg så försöker vi att jobbar med det, men jobba med det på ett sätt som inte sänker kvalitén på maten eller går ifrån våra miljömål som finns uppsatta.

Se mer i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.