Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– I appen finns en knapp som ska användas vid pågående dödligt våld på skolan samt andra funktioner som gör kommunikationen mellan skolpersonal mycket effektivare, säger Hanna Grönqvist, säkerhetssamordnare i Växjö kommun. Foto: SVT/Ricardo Garcia

All skolpersonal i Växjö ska rustas med larm-app

Publicerad

Om några veckor börjar Växjö kommun rulla ut installationen av en larm-app som ska hjälpa skolpersonal att hantera krissituationer på skolan, exempelvis bränder men även misshandel och knivbrott.

Larm-appen som ska installeras på samtliga av Växjö kommuns skolor testas just nu. Vid årsskiftet hoppas förvaltningen att några skolor ska få appen installerad.

– Det finns en larm-knapp som ska användas vid pågående dödligt våld på skolan samt andra funktioner som gör kommunikationen mellan skolpersonal mycket effektivare. Med hjälp av appen kommer skolan att kunna kommunicera snabbare med föräldrar och förvaltningen, säger Hanna Grönqvist, säkerhetssamordnare i Växjö kommun.

Även förskolor får appen

Bland de första skolorna att få larm-appen är Fagrabäckskolan, som nyligen hade en allvarlig incident.

– Vår utvärdering efter knivskärningen på skolan visar att kommunikationen behöver bli bättre, så vi välkomnar den här appen, säger Robert Eriksson, rektor på Fagrabäckskolan i Växjö.

– Vi börjar med gymnasieskolorna, högstadie- och grundskolan kommer senare och sist förskolorna, säger Hanna Grönqvist.

Teknikum tog eget initiativ och installerade appen redan för drygt två år sedan – varför dröjer ni?

– Det kan jag inte svara på, men sedan jag började här för ett år sedan har jag jobbat för att detta ska bli verklighet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.