• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: pressbild/TT

Skolverket: Fler lektioner utomhus en del av lösningen

Uppdaterad
Publicerad

Det är en stor utmaning för många skolor att göra plats för 100 nya timmar idrott och hälsa i redan trånga idrottshallar. Samtidigt är det brist på behöriga lärare i ämnet. Lösningen kan vara att omfördela kompetenser och att se över möjligheten till att bedriva undervisning utomhus, menar Skolverket.

Utökningen av idrott och hälsa i grundskolan är en del i en satsning från regeringen på att öka elevernas rörelse i skolan. Skolverket har fått uppdraget att analysera förändringen som sker från och med höstterminen 2019.

Skolverket har ingen exakt statistik på antalet undervisningstimmar som i dag sker inomhus. Men de gör ett antagande att 70 procent av dagens undervisning bedrivs i idrotts- och simhallar.

Mer idrott i skolan

Öka utomhusaktiviteterna

Även om det kan finnas lokala variationer så menar myndigheten att skolorna kan se över möjligheter till att bedriva mer undervisning utomhus.

– Vi har full respekt för att det finns skolor som har en större problematik för att nå grönområden eller parker. Samtidigt visar Skolinspektionens rapport av ämnet idrott och hälsa i högstadiet att undervisning i friluftsliv och utevistelse behöver utvecklas och ägnas mer tid, säger Sabina Vesterlund som är undervisningsråd på Skolverket.

”Omfördela kompetenser”

Nuvarande läroplan i grundskolan av ämnet idrott och hälsa innehåller 500 timmar. Skolverket beräknar att den kommande utökningen av 100 timmarna motsvarar cirka 1000 heltidstjänster.

En lösning på rekryteringen kan vara att omfördela lärarresurserna.

– Skolorna behöver se över vilka lärare som har behörighet i idrott och hälsa. Flera behöriga lärare jobbar i dag inte heltid i ämnet och en lösning kan vara att omfördela kompetenser, säger Sabina Vesterlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer idrott i skolan

Mer i ämnet