Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Hazem Dakel/ SVT

Lågt intresse för att åka buss under skördefesten på Öland

Publicerad

Den buss som besökare erbjöds under förra årets skördefest på Öland körs inte i år. Brist på pengar och intresse från besökarna har satt stopp.

Pia Axelsson, verksamhetschef för Skördefesten, berättar att de försökte marknadsföra bussresorna men det var inte så många som ville åka med.

– Besökarna föredrar att själva utforska ön och handla när det passar dem bäst. Det blir också svårt att köpa stora saker som pumpor eller säckar med potatis när man är beroende av en buss som kanske inte är tillgänglig just då man behöver den.

Men det är inte bara bristen på intresse som har påverkat beslutet att inte fortsätta med bussarna. Det finns också ekonomiska begränsningar.

EU-bidraget finns inte kvar

De EU-bidrag som Skördefesten fick för att investera i miljövänliga transportlösningar räckte endast i ett år, trots att de tilldelades för tre år. Det privata bussbolaget hade därför inte resurser att fortsätta.

– Det var verkligen tråkigt att pandemin inträffade under två av de tre åren. Vi hade bara möjlighet att testa vårt busskoncept under ett år. Om vi hade haft tid att prova det i tre år, tror jag att vi skulle ha haft mycket bättre förutsättningar för fortsättningen, säger Pia Axelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.