På lördagen stod hundratals skor på rad genom Kalmar som en manifestations för en klimatsmart uppstart efter coronapandemin. Foto: Peter Magnusson SVT

Skostrejk i Kalmar för klimatet

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen anordnades klimatmanifestationer på över 50 platser i landet. På grund av coronapandemin manifesterar skor i stället för människor. Budskapet var en klimatsmart uppstart efter coronapandemin.

– Allting måste kanske inte bli exakt som det var tidigare, säger Aina Hagberg från Fridays for future i Kalmar.

Det var Greta Thunberg som startade rörelsen Fridays for future med sin skolstrejk för att uppmärksamma klimatfrågor. Lördagens initiativ, där skolstrejk blivit skostrejk, görs ihop med organisationerna Saturdays for future och Klimataktion.

När omständigheterna gör det omöjligt att samlas i större folksamlingar ska skorna synliggöra alla de som vill att omstarten efter coronakrisen ska bli klimatsmart.

Aina Hagberg från Fridays for future i Kalmar var en av dem som låg bakom lördagens manifestation i Kalmar. Foto: Peter Magnusson/SVT

Hundratals skor

I Kalmar stod hundratals skor på rad genom stan. 

– I de stimulanspaket som kommer behövas för att starta upp samhället efter coronakrisen måste det ställas klimatkrav på företagen, menar Aina Hagberg.

Aina Hagberg tycker också att kommuner och regioner måste ta tillfället i akt och ställa om mer klimatsmart. Till exempel kan Kalmar ta lärdom av italienska städer.

– De satsar hårt på att göra om stora delar av vägnätet till cykel- och promenadstråk. Det skulle vara perfekt för Kalmar där vi har ett oerhört tryck av personbilar som kör genom staden, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet