En jägare var övertygad om att han sköt ett vildsvin men det visades sig vara en mjölkko. Foto: TT Bild

Sköt en ko under vildsvinsjakt

Uppdaterad
Publicerad

En jägare som var med på en skyddsjakt av vildsvin var helt övertygad om att han siktade mot ett vildsvin. Men när han hade tryckt på avtryckaren visade det sig att han skjutit en mjölkko.

I maj förra året var två män var ute och jagade. En av dem var jaktledare och hade frågat sin jaktkollega om han ville hänga på och jaga vildsvin på mark som en annan man arrenderade av kommunen.

De jagade efter mörkrets inbrott och gick till ett ställe där det varit vildsvin tidigare. Jaktledaren hade med sig en ficklampa och svepte över fältet. Då fick de syn på vildsvin vid en ek. De tog sig till en bättre plats och när jaktledaren tände lampan igen och lyste mot trädet avfyrade den andra jägaren ett skott.

Trodde att han sköt ett vildsvin

Mannen som sköt har sagt i förhör att han var helt övertygad om att det var ett vildsvin han såg. När han fick veta att det var en mjölkko han hade dödat blev han alldeles chockad. Han har uppgett att han inte visste att det gick kor i det inhägnade området.

Jaktledaren hade haft kontakt via sms med arrendatorn och fått veta att det fanns djur i alla hagarna. Han har sagt i förhör att han inte såg djuret som hans jaktkollega siktade på och sköt.

Kon var dräktig

Mannen som arrenderar marken av kommunen och som äger korna krävde ett skadestånd. Kon som sköts var dräktig.

Tingsrätten dömer jägaren för förseelse mot jaktlagen och straffet blir dagsböter. Han ska också betala drygt 20 000 kronor i skadestånd till ägaren av kossan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.