Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polis på plats för en teknisk undersökning Foto: SVT

Sköt kvinna i huvudet – frias ändå från mord

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som sköt en kvinna till döds i en lägenhet i Västervik i oktober har nu fått sin dom. Han frias från mord – men döms till grovt vållande till annans död.

Det var i oktober förra året som en kvinna sköts ihjäl i en lägenhet i Västervik. En man åtalades misstänkt för mord. Mannen har erkänt att han orsakade hennes död när han avlossade ett skott som träffade henne i pannan – men han har hela tiden hävdat att han inte hade uppsåt att döda henne. 

Under rättegången uppgav han att han kände på avtryckaren på pistolen för att kontrollera att den var säkrad och då gick ett skott av. Kvinnan satt i sängen och träffades av kulan i pannan.

Kvinnan ville avsluta relation

Tingsrätten konstaterar att det finns flera omständigheter som talar för att han dödat henne med uppsåt. Den främsta är att skottet träffade hennes panna. Det framstår som högst osannolikt att skottet skulle ha träffat där om det inte var ett riktat skott.

Det faktum att mannen tidigare varit våldsam mot kvinnan har också betydelse i utfallet. De båda hade en turbulent relation under flera år. Ett par dagar innan skjutningen hade kvinnan skickat ett sms till honom om att hon ville avsluta deras relation.

Ringde själv 112

Men det finns också omständigheter som talar mot att han dödade henne med uppsåt, en av dem är telefonsamtalet till 112 där mannen gråter och skriker efter hjälp.

Eftersom mannen på nära håll i sovrummet riktade ett laddat vapen mot kvinnan och tryckte på avtryckaren för att säkerställa att vapnet var säkrat tog han ett medvetet risktagande av ett väldigt allvarligt slag. Han döms inte för mord utan för grovt vållande till annans död.

Straffet blir fängelse i sex år och fyra månader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer