Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Monica Sonde, chef för utbildning och arbetsmarknad på SKR säger att det måste bli lättare att ge hemmasittande elever distansundervisning. I klippet ovan berättar hon varför. Foto: Gorm Kallestad/TT och SKR

SKR ”Distansundervisning kan förhindra ett långsiktigt hemmasittande”

Uppdaterad
Publicerad

Gör det lättare för hemmasittare att få distanundervisning. Det skulle minska kunskapstappet och lättare få tillbaka elever till skolan, menar Monica Sonde på Sveriges kommuner och regioner.

– Idag finns inte möjlighet för hemmasittande elever att få distanundervisning som en form av särskilt stöd, säger Monica Sonde avdelningsdirektör för utbildning och arbetsmarknad på SKR, Sveriges kommuner och regioner.

Huvudmannen för en skola kan ansöka till skolinspektionen om att skolan som sådan önskar bedriva distansundervisning. Men det är inte möjligt att ansöka för enskilda elever.

Vill förändra lagen ”Unison vilja”

Monica Sonde, som representerar de kommunala skolorna i landet, har tillsammans med Håkan Wiclander, ordförande för idéburna skolors riksförbund, och Ulla Hamilton, vd Friskolornas riksförbund, nyligen publicerat en debattartikel ”Ge hemmasittare bättre chans att hänga med”.

I den framhåller de vikten av att få till en förändring i lagen så att det kan bli möjligt att ge distansundervisning som en form av särskilt stöd till enskilda elever. Hon beskriver att många skolor hör av sig till SKR och känner sig bakbundna av systemet.

– Min bedömning är att ingen är riktigt nöjd med det här. Det är en unison vilja och synpunkter på den nuvarande lagstiftningen.

”Gör en försöksverksamhet”

Samtidigt framhåller Monica Sonde anledningen till att lagstiftningen ser ut som den gör.

– Det gäller ju att säkra kvalitet och det får inte bli en lättvindig lösning som isolerar hemmasittare ännu mer.

Eftersom många skolor i landet har elever med total eller hög frånvaro anser hon att det snarast måste till en förändring.

– Gör en försöksverksamhet och låt huvudmännen ta det här ansvaret och utvärdera det. Det tar lång tid att ändra en lagstiftning och jag tänker att det är ganska bråttom så börja med en försöksverksamhet så kan man lära på vägen, säger Monica Sonde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.