Foto: SVT/FREDRIK SANDBERG / TT

Skyddsjakt ska förebygga bevingat problem i Alvesta

Uppdaterad
Publicerad

För att få bukt med den stora fågelpopulationen i Alvesta kommer lokala skyddsjägare göra vad de kan för att minimera bestånden av både duvor och kajor. Skyddsjakten påbörjades första dagen i februari och kommer att pågå fram till äggläggningen i april.

På uppdrag av Alvesta kommun ska mängden kajor och duvor i kommunen minskas med hjälp av skyddsjakt, vilken kommer att bedrivas i kommunens tätorter.

Carola Gunnarsson, enhetschef på enheten bygg och miljö i Alvesta kommun, berättar att skydsjägarna oftast kommer att kunna påträffas i de yttre kanterna av tätorterna. 

Man kan se någon som går med ett vapen, men en skyddsjägare har alltid en reflexväxt där det står just 'skyddsjägare' på ryggen.

Förebyggande syfte

Carola Gunnarsson säger att kommunen inte fått in några klagomål angående fåglarna nu, men att de vanligen får in en hel del sådana på sommaren.

– Det handlar om ett förebyggande arbete för att försöka undvika kommande klagomål. Fåglarna kan vara skräniga, vilket vissa kan tycka är lite obehagligt. Det finns de som älskar fåglar och de finns de som hatar fåglar. Vårt jobb är att göra det vi kan utifrån de möjligheter vi har, till exempel skyddsjakt, säger Carola Gunnarsson.

Fastighetsägarens eget ansvar

Vidare förklarar Carola Gunnarsson att det alltid är den berörda fastighetsägaren som har huvudansvaret när det gäller att komma till rätta med problematiken.

– En skyddsjägare går inte in på en fastighetsägares tomt utan tillåtelse. I samband med ett klagomål kan en fastighetsägare be om hjälp och då kan vi skapa en kontakt i så fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.