Flera skyddsjägare som SVT har pratat med vittnar om hot mot sig och vill därför inte ställa upp med namn och visa sig på bild. (Jägaren på bilden har inget med artikeln att göra.) Foto: TT

Skyddsjägare utsatt för hot – fick ha polisbeskydd dygnet runt

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte helt riskfritt att vara skyddsjägare och jaga kajor. Det vittnar flera personer om som SVT Nyheter Småland har pratat med.

– Jag går inte ut med mitt namn och min adress längre, säger skyddsjägaren från Mellansverige som vi pratar med.

Mannen har anlitats som skyddsjägare av kommunen, länsstyrelsen och polisen. I sina uppdrag som skyddsjägare har han fått ta emot hot från personer som ”ville att bävrarna skulle leva”, som han själv uttrycker det. Hoten var så många under en tid att han var skyddad av polis och vaktbolag dygnet runt.

Bland många olika hot är det särskilt ett minne han lyfter fram. Händelsen inträffade för flera år sedan och var otäck, tycker han.

Bilist sköt mot gårdsplanen

– Det stannade till en bil här utanför på gårdsplanen och en person i bilen tog fram ett gevär och sköt ut i marken. Det var obehagligt! Jag var inte hemma då som tur var, men grannen såg detta och berättade det för mig, säger han.

Var du rädd när det var som värst?

– Nej, det var jag inte. Men det var fruktansvärt otrevligt, säger han.

Men trots alla hot har han ändå inte funderat på att sluta med skyddsjakten.

– Inte än i alla fall.

Har slutat uttala sig

Och en annan person, som tidigare har medverkat i olika medier offentligt, säger till oss att han har slutat uttala sig sedan han fått ta emot mordhot.

När vi pratar med Carola Gunnarsson, enhetschef för bygg och miljö i Alvesta kommun, bekräftar hon att skyddsjägarna inte vill bli uppmärksammade.

– Vi har bestämt att det är jag som tar alla frågor kring skyddsjakten för jägarna vill inte vara ut

Carola Gunnarsson, enhetschef på Alvesta kommun. Foto: SVT

e och prata och visa sig, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.