Många kommuner har behov av fler munskydd. Foto: TT

Stora behov av skyddsutrustning i Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad

Behovet av skyddsutrustning för vård- och omsorgspersonal har varit i centrum för debatt den senaste veckan. Trots relativt få fall av covid-19 i Kalmar län, så har både regionen och nio av länets tolv kommuner rapporterat in bristande resurser.

Länsstyrelsen i Kalmar län har i veckan samlat information om tillgång och behov av bland annat skyddsmaterial till vård- och omsorgspersonal i Region Kalmar län och länets 12 kommuner. De flesta rapporterar in behov av ytterligare resurser – även om behoven skiljer sig åt.

Torsås kommun, som har haft flera dödsfall på ett äldreboende har behov av munskydd, visir, långärmade skyddskläder och handsprit.

Totalt rapporterar tre kommuner, Mönsterås, Oskarshamn och Västervik, ett behov av fler sjuksköterskor. Kalmar, Nybro och Vimmerby rapporterar inte om några brister, däremot har Kalmar kommun ett överskott av ytdesinfektionsmedel.

– Bristen på skyddsmaterial inom hälso- och sjukvården är mycket stor på alla håll och kanter, säger Ana Norlén, beredskapsdirektör på länsstyrelsen i Kalmar län.

Väntar på uppdraget

Den 17 mars gav regeringen uppdraget till Socialstyrelsen att säkra tillgången till skyddsutrustning och annat sjukvårdsmateriel.

Socialstyrelsen uppgav att de inte har möjlighet att vara kontaktpunkt gentemot alla enskilda kommuner och privata aktörer, man bad därför MSB om hjälp, ”förslagsvis via länsstyrelserna”. En granskning som SVT har gjort visar att länsstyrelserna ännu inte har fått några formella befogenheter för att fördela resurserna.

– Vi förbereder för att hantera ett uppdrag om att fördela resurser, säger Ana Norlén.

Vad kan ni göra för att underlätta situationen?

– Vi förbereder en funktion för att hantera inspel från länet, och eventuellt material som kommer in på nationell nivå. Det blir som en logistikfunktion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet