Uppspolad tång kan bli till biogas

Publicerad

Tången som sköljs upp på våra stränder luktar och stör badgäster. Men i ett nytt forskningsprojekt på Linnéuniversitetet är förhoppningen att göra släken, som den kallas, till biogas.

Du har säkert sett drivorna av alger som spolas upp på Östersjöns kuster, ofta efter stormar, och ockuperar stränderna.

På Gotland har man tidigare använt släke, den massa och sörja av alger, ålgräs och andra havsväxter som gödsel. Men i ett nytt projekt på Linnéuniversitetet ska det forskas om ifall det är möjligt att göra badgästernas olägenhet till biogas.

– Det är ett organiskt material och då kan man kanske göra gas av det hela och utvinna energi från den, säger William Hogland, professor i miljöteknik på Linnéuniversitetet i Kalmar.

William Hogland är professor i miljöteknik på Linnéuniversitetet i Kalmar. Foto: LNU

Kan innehålla föroreningar – måste renas

Däremot kommer släken behövas sorteras ordentligt menar han:

– Det är inte alltid det bara är alger och gräs utan det kan vara uppblandat med föroreningar människan skapat. Idag finns mycket plast i haven och träbitar, frigolit, oljetunnor och sådant. Så vi ska gå igenom vad som finns där och hur vi kan använda det rent praktiskt i samhället.

Det hela är egentligen ett nordeuropeiskt forskningsprojekt, där Linnéuniversitetet ingår tillsammans med forskare från lärosäten i Danmark, Polen, Tyskland och Estland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.