Slåtterängar ska öka den biologiska mångfalden

Publicerad

Två områden i Alvesta kommun ska åter bli levande slåtterängar. Markerna kommer att slås med lie för att öka den biologiska mångfalden. ”Det var jättemycket ängar förr men nu är det mest skog mellan byarna” säger naturskyddshandläggaren Love Eriksen.

Naturreservatet Hakatorp och biotopskyddsområdet Lyåsa är de områden som berörs. Förr har områdena skötts genom lieslåtter men sedan det upphört har de artrika ängarna försvunnit och ersatts av tät granskog. Detta har i sin tur begränsat de naturligt förekommande arterna i området.

Gran istället för ängar

– Den biologiska mångfalden har minskat i naturlandskapet under hela 1900-talet och de få slåtterängar som fortfarande sköts genom lieslåtter blir därför reträttplatser för de arter som förlorat sin naturliga livsmiljö, säger Love Eriksen naturskyddshandläggare på Länsstyrelsen Kronoberg.

Love Eriksen berättar att det för cirka 300 år sedan inte fanns gran i södra Småland. Då var det en öppen miljö men idag finns bara slåtterängarna kvar.

– Det var jättemycket ängar förr. Nu är det mest skog mellan byarna, kor som betar eller områden utan skötsel. Så slåtterängarna bli unika. Ängarna är inte gödslade och är näringsfattiga och då blir det mer konkurrens om näringen och det skapar en mångfald bland arterna, berättar Love Eriksen.

Ovanliga arter

Vad är det för arter?

– Det beror på hur fuktig marken är och vart den ligger. Men det är bland annat växter. När man plockar bort gräset och inte tillsätter gödsel så blir det mindre gräs och fler örter på ängarna och då trivs insekterna där. Det är specifika insikter till specifika arter och det är typiskt för ängarna. det är en hel del ovanlig arter, säger Love Eriksen.

Totalt finns 124 naturreservat och 1 nationalpark i Kronobergs län. Länsstyrelsen sköter omkring 40 slåtterängar i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.