Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att biogas inte längre är skattebefriad får ekonomiska konsekvenser. I klippet hör du vd:n för Sandahls logistik berätta om följderna för hans åkeri. Foto: Ricardo Garcia/SVT

Åkeriet satsade på 120 biogasfordon – fick kostnadsökning på 2 miljoner i månaden

Uppdaterad
Publicerad

Den borttagna skattebefrielsen för biogas ändrar förutsättningarna för de åkerier som tidigt satsat på biogas. Sandahls åkeri i Värnamo har nyligen köpt 120 lastbilar som går på biogas – och dyrare bränsle kan drabba slutkonsumenter i slutändan, säger företagets VD.

Svenska biogasaktörer befrias inte längre från skatt för produktion eller förbrukning av biogas efter en dom i EU-domstolen. Det innebär i sin tur att gasen blir dyrare vid pump, något som blir kännbart för aktörer som satsat på grön omställning.

– Det ändrar spelreglerna och det drabbar oss som tidigt investerat i en mer hållbar lösning. Framförallt gör det det mindre attraktivt att ställa om till fossilfria bränslen, säger Mikael Ingesson, vd Sandahls Logistik AB.

Från och med den 7 mars höjdes priset på biogas med omkring fem kronor/kg inklusive moms. Prishöjningen drabbar transportbranschen och framförallt de företag som dagligen förbrukar biogas som drivmedel.

Kostar två miljoner i månaden

För Sandahls, som nu har sammanlagt 150 biogasfordon, innebär detta en extrakostnad på tio kronor för varje körd mil. Slutsumman blir ungefär två miljoner kronor extra i månaden.

– Merparten av våra avtal har en klausul som gör att vi kan höja våra priser gentemot våra kunder. De höjer sina priser i sin tur och i slutändan drabbar det slutkonsumenter, säger han.

Kan kosta retroaktivt

Skattereduktionen skulle gälla perioden 2021-2030 enligt tidigare beslut från EU-kommissionen, och just nu riskerar Mikael Ingessons företag bli återbetalningsskyldigt för beviljade avdrag för 2021-2022.

– Då skulle vi verkligen känna oss svikna, det vore inte bra, säger han.

Skatteverket säger till SVT Nyheter Småland att inget beslut är taget än gällande avdragen för 2021-2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.