Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Slopad skattebefrielse på biogas kan leda till högre biljettpriser i kollektivtrafiken. Hör Per Welander, trafikdirektör för Länstrafiken i Kronoberg, i klippet. Foto: SVT/Ricardo Garcia

Dyrare biogas gräver hål i regionens budget – kräver statlig kompensation

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronoberg tvingas göra om i sin budget på grund av den slopade skattebefrielsen på biogas efter en EU-dom. Regionen kräver nu kompensation från staten – i värsta fall kan det bli fråga om dyrare bussbiljett.

Stadstrafiken i Växjö körs idag med biogasfordon och den slopade skattereduktionen betyder en högre kostnad för regionen. Strax över fem skattemiljoner för 2023 och mellan åtta och tio miljoner för 2024, enligt regionens egna beräkningar.

– Som jag ser det är det pengar in i statskassan och det borde vi få tillbaka, säger Pär Welander, trafikdirektör för Länstrafiken Kronoberg.

Från och med den 7 mars höjdes priset på biogas vid pump med omkring fem kronor/kg inklusive moms efter att en EU-dom vunnit laga kraft.

Regionen hoppas på en lösning

– Det här drabbar alla regioner i landet och vi jobbar för att påverka regeringen så att någon slags kompensation betalas ut, säger Pär Welander.

Om ni inte får kompensation, blir det fråga om högre biljettpriser?

– Det kan bli det men jag hoppas nu att regeringen hittar en lösning för detta om det nu blir så här, säger han.

Regeringen lät bli att överklaga EU-domen som stoppar skattebefrielsen av biogas i Sverige, och har meddelat att man jobbar för att uppnå en ny uppgörelse med EU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.