Emma AdBåge med sin Augustprisnominerade bok Foto: Karin Ahlgren

Småländsk barnboksförfattare kan få Augustpriset

Uppdaterad
Publicerad

Emma Adbåge bor strax norr om Oskarshamn och är nominerad till det prestigefyllda Augustpriset med sin barnbok ”Nu är det sent!”

Det är andra gången Emma Adbåge nomineras till Augustpriset och själv berättar hon att hon alltid haft författaren Barbro Lindgren som inspiration.

– Hon tog mig under sina vingar när jag skulle ge ut min första bok när jag var 19 år. Barbro är en fantastisk människa, både som författare och person. 

Alltid haft sitt drömjobb

Emma är både illustratör och författare och berättar att hon bildsätter sina texter i huvudet samtidigt som hon skriver.

– Jag har ju bara haft det här jobbet i hela mitt liv. Jag har inte gjort något annat, aldrig ens haft ett sommarjobb. Så det är väl definitionen av ett drömyrke antar jag, säger hon.

Nominerad till årets svenska barn- och ungdomsbok

Nu är det sent!, Emma AdBåge, Rabén & Sjögren

Nu är det sent! Det är barnet och den vuxne överens om. Men medan den vuxne tycker det är dags för sömn, tycker barnet det är dags för lek. I skydd av mörkret, och medan klockan går, utforskas lägenheten och en ny värld öppnar sig.

Emma Adbåges småbarnsbilderbok är genial i sin enkelhet. Med en djärv, ny stil ger hon oss en okonventionell berättelse om att gå – eller snarare inte gå – och lägga sig. Mycket till sömn blir det just inte. I stället en hyllning till nyfikenheten och kreativiteten. För unga nattugglor.

Källa: augustpriset.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.