Johan Davidsson assisterande sportchef i Hv71 och Henrik Evertsson sportchef och vd i Växjö Lakers hyllar IK Oskarshamns som nu tagit stegen upp i SHL. Foto: Stefan Persson/Jonas Ljungdahl Bildbyrån

Småländska lagen hyllar nya SHL-kollegan Oskarshamn

Uppdaterad
Publicerad

Efter avancemanget till Sveriges högsta hockeyliga hyllas nu IK Oskarshamn av sina småländska SHL-kollegor. “Framförallt är Oskarshamn en väldigt väl fungerande organisation och förening”, säger Henrik Evertsson, sportchef och vd i Växjö Lakers.

Skrällen blev ett faktum när Oskarshamn på måndagskvällen vann den avgörande kvalmatchen mot Timrå. Och få var nog de som trott att Smålandsklubben skulle ta steget upp i SHL denna säsongen. 

– Hade du frågat mig i januari så hade jag inte trott det. Men när jag såg de första kvalmatcherna såg man direkt att de var jämbördiga motståndare och att de hade en stor chans, säger Henrik Evertsson. 

Oskarshamn till SHL

Forna samarbetspartners

Nästa säsong spelar Hv71, Växjö och Oskarshamn i samma serie. Hv71 från Jönköping och IK Oskarshamn har en tradition av ett sportsligt samarbete mellan klubbarna. Nu blir de istället konkurrenter. 

– Vårt samarbete har fungerat jättebra under åren. Men det är bara jätteroligt att vi nu ligger i SHL båda två, säger Johan Davidsson som är assisterade sportchef i Hv71. 

Många lyfter fram gruppdynamiken i Oskarshamn som en av faktorerna bakom framgångarna. Med betydligt färre namnkunniga spelare i truppen har klubben lyckats att slå ut både AIK och forna SHL-laget Timrå. 

– Oskarshamn har inga egentliga storstjärnor på pappret. Och när de drabbats av motgångar i matcherna har de hela tiden kommit tillbaka och behållit lugnet. De verkar ha en mental styrka i gruppen utöver det vanliga, säger Henrik Evertsson. 

Johan Davidsson fyller i: 

”Gått från klarhet till klarhet”

– Oskarshamn har gått från klarhet till klarhet i år. De har verkligen lyckats med en bedrift denna säsongen, säger Johan Davidsson. 

Växjö har ett förflutet med många heta möten mot Oskarshamn i hockeyallsvenskan. Nu gläds klubben att återigen få tampas i fler småländska derbyn. 

– I allsvenskan var Oskarshamn en av de riktigt roliga matcherna. En derbykänsla och alltid tuffa matcher, avslutar Henrik Evertsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oskarshamn till SHL

Mer i ämnet