Smålänningar uppmanas cykla för miljön

Uppdaterad
Publicerad

Parkera bilen och ta cykeln till och från jobbet i stället. Det är budskapet i kampanjen Sydost Trampar som nu pågår för fullt.

Målet är att minska koldioxidutsläppen men mervärdet är förbättrad kondition och mer pengar i plånboken.

– Det är väldigt många som inte har mer än några kilometer till jobbet men som ändå tar bilen. Med den här tävlingen vill vi få folk att ta cykeln i stället, säger Per Hansson från Energikontor Sydost och som också är projektledare för Sydost Trampar.

Det är bland annat Energikontor Sydost och Korpen Smålands Motionsidrottsförbund som står bakom projektet att motivera anställda i Kalmar, Kronoberg och Blekinge län till att ersätta onödigt bilkörande med ett miljövänligare färdsätt. Främst handlar det om resorna till, från och i jobbet, men även resor på fritiden där cykeln kan vara ett alternativ är av betydelse.

Det är en lagtävling som pågår 6 veckor på våren och 6 veckor på hösten. Vårperioden startar 26 april. Men även om det är en tävling, ska man inte ta för allvarligt på själva tävlingsmomentet menar Per Hansson. Först och främst handlar det om att få folk att cykla lite mer än vad man brukar och att de börjar fundera över sina transportvanor och över miljön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.