Trenden ser likadan ut i hela landet. Runt 50 procent av befolkningen är överviktig. I Kronobergs och Kalmar län är det 49 procent, i Jönköpings län 51 procent, visar siffror som tidningen Metro tagit fram.
Stillasittande arbete och dåliga kostvanor är grundproblemet enligt Statens folkhälsoinstitut. Forskning visar att ohälsosamma matvanor är vanligare i grupper med låg utbildning och låg inkomst.
Ett friskare Sverige
På uppdrag av regeringen har Statens folkhälsoinstitut i flera år samordnat kampanjer kring matvanor och fysisk aktivitet. Kommuner, landsting och ideella organisationer har medverkat.
Syftet har varit att öka kunskapen och medvetenheten om goda matvanor och fysisk aktivitet och dess betydelse för hälsan. Prioriterat har varit att uppmärksamma sociala skillnader i hälsa och nå de grupper som har störst behov.
Skäl för oro
Trots dessa och andra anstängningar för att nå ut med kostbudskap så blir vi inte lättare. Det finns alltså skäl för att känna viss oro då goda matvanor i kombination med fysisk aktivitet kan förebygga en rad sjukdomar. Det handlar om hjärt- och kärlsjukdomar, stroke, sjukdomar i rörelseorganen och vissa cancerformer.
Svenska kostråd
Statens folkhälsoinstitut står även bakom den officiella svenska näringsrekommendationen. Den utarbetas av en nordisk expertgrupp och rekommendationerna ses över regelundet. Så här kan man sammanfatta de nu gällande råden.
1. Ät mycket frukt och grönt, gärna 500 gram om dagen.
2. Välj i första hand fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris.
3. Välj gärna nyckelhålsmärkta livsmedel.
4. Ät fisk ofta, gärna tre gånger i veckan.
5. Använd gärna flytande margarin eller olja i matlagningen.