Montage Foto: SVT

”Småorts-Sverige blir lidande”

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna från andra medieföretag i regionen har varit både positiva och negativa till SVT:s omorganisation.

Ledarskribenten och den politiske chefredaktören på moderata Smålandsposten, Marcus Svensson, anser att Svt:s nya regionala organisation följer en allmän trend i samhället.

– Småorts-Sverige blir lidande. Det finns risk att områdena utanför storstadsregionerna hamnar i medieskugga. Tidningarna har i dag problem i dessa områden och då blir Svt:s bevakning ännu viktigare, menar Marcus Svensson.

Regionalutredningen

– Det är ju inte särskilt långt från storstadsredaktionerna till förorterna. Varför måste Svt starta nya redaktioner där? Det går ju bra att åka till dessa områden och rapportera ändå, på samma sätt som man till exempel i Småland åker långa sträckor för att rapportera från andra delar av landskapet, säger Marcus Svensson.

– Jag tror inte att detta stärker den lokala journalistiken utan det försvagar Svt:s regionala redaktioner och gör det enklare att efter hand banta många av dem ytterligare, säger Marcus Svensson.

Snarlik förändring på TV4

Biträdande nyhetschefen på TV4:s regionala nyheter i Kalmar, Växjö och Karlskrona, Håkan Montelius, är mer positiv. Han berättar att TV4 också genomgått en snarlik förändring för några år sedan.

– Det här är en förväntad utveckling med tanke på den tekniska utvecklingen, det går ju att göra tv på ett mer effektivt sätt numera. Vi har fått det att fungera ganska bra med att sända nyheterna från några få huvudorter. Det viktiga är att det finns lokala journalister på plats ute i landet, säger Håkan Montelius.

– Det här låter ändå som en satsning, tycker jag. Vi välkomnar att Svt satsar på den regionala journalistiken, menar Håkan Montelius nyhetschef för TV4 Kalmar, TV4 Växjö och TV4 Karlskrona.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionalutredningen

Mer i ämnet