Husvagnsägarna på väg till Öland – men covidspridningen kan skrämma

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka väntas många ställa upp sina husvagnar för säsongen på Öland, eftersom av tradition brukar campingsäsongen börja vid påsk, men kanske kan den ökande smittspridningen i länet kan skrämma bort en del besökare.

Smittskyddsläkaren i Kalmar Lisa Labbé Sandelin påpekar att rekommendationen är att man bara ska resa om man kan göra det på ett smittsäkert sätt.

– Kan man hålla sig i sin husbil eller husvagn och man har ordnat med säkra matinköp, så är det ingen risk. Men börjar man träffas och kanske skapar nya kontakter varje dag under påskveckan, då är det en risk för smittspridning, säger hon.

Stigande smittspridning

Ännu vet vi inte hur många som kommer att fira påskhelgen på Öland i år. Först på skärtorsdagen får vi svaret när vi vet hur många bilar som tagit sig över bron. Samtidigt så tror smittskyddsläkaren i Kalmar län att den fortsatt höga smittspridningen i länet, och att den brittiska virusvarianten dominerar, kanske kan få vissa att tänka om. 

– Det kanske är så att vår ökning kan skrämma bort besökare, eftersom vi har stigande smittspridning här, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.