Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin känner oro inför sommaren och säger att faran med covid-19 på intet sätt är över. Foto: Niclas Wimmerberg

Smittskyddsläkarens sommaroro: ”Faran är på intet sätt över”

Publicerad

– Det är oroligt inför sommaren, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

– Det kan vara så att människor håller på att tröttna på det här och blir sämre på att hålla distans och sämre på att hålla de allmänna råden och rekommendationerna, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

De senaste veckorna har region Kalmar noterat en långsam ökning av antalet patienter som behövt intensivvård på grund av att de varit sjuka i covid-19.

Från att regionen i slutet av maj inte hade några patienter som intensivvårdades av den anledningen, till att fem personer just nu behöver intensivvård.

Känner oro inför sommaren

– Det känns oroligt, i synnerhet som vi står inför sommaren och vi vet att många människor kommer hit sommartid, säger Johan Rosenqvist, som är sjukvårdsdirektör i region Kalmar.

– Det kan komma att innebära att vi blir tvingade att avbryta semestern för vår personal, säger han.

Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin säger att Kalmar län fram till nu varit ett av de län i landet som haft lägst antal sjuka i covid-19.

– Men vi ser en tendens till en liten ökning av dem som behöver sjukhusvård och vi befarar att sommaren kan bli tuff.  Och inför midsommarhelgen vädjar vi om att människor följer råden och rekommendationerna.

– Just nu jobbar vi väldigt intensivt med att utöka provtagningen och tanken är att även turister som är här ska kunna bli provtagna, säger Lisa Labbé Sandelin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer