Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin berättar att turismen hittills inte har påverkat smittspridningen i länet. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Smittskyddsläkaren: ”Ganska stabilt läge i Kalmar”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet nya bekräftade coronafall minskar i Kalmar län. Likaså antalet som behöver vårdas på sjukhus och intensivvårdsavdelning, IVA. Detta trots att antalet hemsemestrar ökat i länet. Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin i Kalmar säger att ingen har avlidit på sjukhus i regionen den senaste veckan i covid-19. Däremot ska en person ha avlidit på annan plats.

De senaste veckorna visar ett stabilt coronaläge i Kalmar län. Statistiken från Region Kalmar pekar på en minskning vad gäller personer som vårdas på sjukhus och IVA.  

– Det beror på att vi lärt oss mycket om viruset, att vi har tillgång till bättre skyddsutrustning och att allmänheten bättre följer de allmänna rekommendationerna, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin. 

En nedåtgående trend 

Hittills har drygt 3 000 personer självtestat sig i länet. 95 av dessa testades positivt för covid-19. Just nu vårdas endast sju personer på sjukhuset, två av dem på intentsivvårdsavdelning. 

– Under vecka 26 var antal personer som testades positiv med covid-19 elva procent. Men under vecka 28 är motsvarande siffra omkring en procent, vilket visar en nedgående trend, säger Lisa Labbé Sandelin.

”Viktigt att hålla i”

En fråga som har varit aktuell är hur regionen ska hantera en eventuell andra våg av smittspridning när resandet ökar under sommaren.

– Det är för tidigt att dra några slutsatser om hur stora effekter turismen har på smittspridningen. Hittills ser vi inga signaler att det är fallet. Eventuellt kommer vi att se en ökad spridning i slutet av sommaren, säger Lisa Labbé Sandelin.

Smittskyddsläkaren uppmanar allmänheten att följa de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten utfärdat för att begränsa virusets spridning.

– Det är viktigt att fortsätta att hålla i rekommendationerna, säger Lisa Labbé Sandelin.

Så många är smittade – kommun för kommun

Borgholm: 31

Hultsfred: 18

Högsby: 14

Kalmar: 238

Mönsterås: 46

Mörbylånga: 38

Nybro: 58

Oskarshamn: 46

Torsås: 30

Västervik: 82

Källa: Region Kalmar län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.