Jessica Rydell är projektledare på Kalmarsund pride. Foto: Hanna Nilsson/SVT

Så blir årets pridevecka i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Nästa helg invigs årets upplaga av Kalmarsund Pride. Som så mycket annat i år blir merparten av prideveckan digital.

De senaste fem åren har en färgglad parad ringlat sig fram genom centrala Kalmar som en avslutning på prideveckan i början av september.

Parad på film

I år genomförs Kalmarsund pride för sjätte året. För att undvika folksamlingar och minska smittspridningen av coronaviruset blir årets parad en film som består av inskickade bidrag.

– Alla som vill har haft möjlighet att skicka in en kort film som visar olika upptåg eller liknande. Bidragen kommer utgöra en digital kavalkad som sedan livestreamas den 5 september från paradstarten klockan 13 och framåt på föreningens hemsida, säger Jessica Rydell, projektledare.

Torget mittpunkt

Invigningen livesänds från Västervik den 29 augusti. Därefter rullar veckan på med Larmtorget i centrala Kalmar som mittpunkt.

– Många saker händer på Larmtorget. Det blir bland annat samtal, utställningar och en livestudio med program varje eftermiddag.

Utöver det har även länsstyrelsen och Kalmar kommun olika evenemang under veckan. Bland annat kommer länsstyrelsen vara värd för en föreläsning om genussmart föräldraskap. De olika digitala evenemangen kommer kunna följas bland annat via föreningens hemsida.

– En fördel med att det blir en digital pridevecka är så klart att vem som helst kan delta, oavsett vart man befinner sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.