Snickare föll från tak – företag får böta 100 000

Uppdaterad
Publicerad

En snickare som höll på att byta tak på en byggnad i Färjestaden halkade och föll till marken. Snickaren arbetade utan säkerhetssele och hans arbetsgivare döms till 100 000 kronor i böter.

Det var när snickaren skulle byta tak på en bod som han halkade. Enligt det han själv berättat för Kalmar tingsrätt föll han först en halv meter från bodens tak ner på ett skjul intill och sedan vidare ner på marken.

Han förlorade medvetandet och ådrog sig en fraktur på bröstbenet. Efter olyckan var snickaren sjukskriven i fem veckor.

Böter för brister kring snickarens säkerhet

Kalmar tingsrätt dömer snickarens arbetsgivare till böter på 100 000 kronor, med motiveringen att snickaren inte använde någon skyddsutrustning som hade kunnat förhindra fallet.

Tingsrätten anser också att snickaren inte hade fått tillräcklig utbildning och information från sin arbetsgivare kring hur man förhindrar fallolyckor.

Snickarens arbetsgivare håller inte med tingsrätten när det gäller bedömningen att snickaren inte fått tillräcklig information.

Arbetsgivaren tycker att böterna borde ha stannat vid 10 000 kronor, eller avskrivits helt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.