Foto: Ricardo Garcia Canhaya/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så ska nya upplopp i Araby motverkas

Uppdaterad
Publicerad
Efter upploppen stänger sporthallen och mötesplatsen Araby Park Arena i Växjö tidigare på kvällen. Det har också blivit svårare att sitta, eller samla stenar på fönsterblecken.

Det har blivit lugnare på Araby i Växjö jämfört med upploppen år 2015 och 2016. Det menar polisen och socialtjänsten.

– Det samlas inte lika mycket folk utanför arenan längre, säger Anders Gustavsson, ansvarig för fältgruppen i Växjö.

Sneda fönsterbleck

Upploppen inträffade utanför Araby Park Arena som ligger strax intill torget i bostadsområdet. Det är en kombinerad sporthall och kulturmötesplats. Vid båda upploppen samlades ungdomar utanför arenan.

På fönsterblecken brukade ungdomarna sitta. Dessutom samlade man stenar på blecken. De kastades sedan på polisen.

Nu har kommunen snedställt fönsterblecken så att det blivit svårare att sitta där. Det ska inte heller gå att samla stenar. Öppettiderna har minskats på kvällarna. En timme kortare på vardagar och två timmar kortare på helger.

Anders Gustavsson, Växjö kommun

Håller sig borta

Ungdomarna håller sig också borta från Apa, som Araby Park Arena kallas, eftersom det är flera övervakningskameror på arenans fasad.

Dessutom tror Anders Gustavsson att domarna mot sju killar mellan 15 och 20 år som dömdes för våldsamt upplopp, har haft en nedkylande effekt.

– De har varit avskräckande. Vissa av dem som dömdes kanske inte bryr sig. Många var så unga att de inte fick fängelse. Men i helhet tror jag det påverkar ungdomarna att man kan bli dömd, säger han.

Ali, 19 år, var en av dem som dömdes. Han tyckte att rättegången var svår att uthärda. Han var rädd för att han skulle få ett tufft straff.

– Det var min första gång i rätten. Det var jobbigt, säger han.

Ali dömdes till tre månaders fängelse, ett straff som sedan omvandlades till husarrest i två månader med elektronisk övervakning med fotboja.

Fotnot: Alis namn fingerat

Araby Park Arena

Visa
 • Invigd år 2011.
 • Ligger centralt på Araby, nära torget där matbutik och affärer finns.
 • Erbjuder sport och kulturaktiviteter.
 • Bevakas med en stor mängd kameror på utsidan.
 • Har kortat sina öppettider sedan upploppen år 2015 och 2016. En timme kortare på vardagar, två timmar kortare på helger.
 • Polisen har tidigare i år ansökt om att få använda kamerorna för övervakning i realtid.

Första upploppet

Visa

Första upploppet ägde rum på annandag jul, 26 december, 2015.

Föregicks av ett det stulits stora mängder nyårsraketer från en försäljare i Växjö.

Räddningstjänst var på plats för att släcka en brand i en container som tillhörde en affär på torget. Poliser som bistod besköts med raketer.

Polisförstärkning kallades in från Skåne, Blekinge och Kalmar. Cirka 20-30 ungdomar fanns på plats utanför Araby Park Arena.

En kvinnlig polis som gått ut polisbussen tillsammans med två kollegor fick en raket skjuten mot sig. Hon fick upp sin sköld i sista sekunden och raketen, som var på väg mot hennes ansikte, kunde styras bort.

20-åringen som sköt raketen kunde gripas senare under kvällen. Han dömdes till åtta månaders fängelse för försök till grov misshandel och våldsamt upplopp.

Sommarupploppet 2016

Visa
 • Inträffade 30 juni 2016. Klockan hade passerat midnatt när stenkastningen inleddes.
 • Ett stort antal ungdomar var samlade utanför Araby Park Arena. En person fyllde år och en del rökte vattenpipa.
 • En civil polisbil som spanade på ungdomarna och körde förbi nära arenan attackerades med stenar. Stenarna beskrivs av åklagaren som ”mindre” och ska ha varit plockade från marken.
 • Sammanlagt sex personer åtalades och kom senare att dömas för våldsamt upplopp. De hade alla identifieras med hjälp av övervakningskamerorna.
 • Ledaren, en 19-åring från Araby, dömdes till 4 månaders fängelse. Förutom upploppet ansågs han skyldig till våldsamt motstånd vid ett annat tillfälle när han skulle gripas. Dessutom hade han köpt en stulen cykel och dömdes för häleri.
 • Den 18-åring som kastade den första stenen dömdes till elektronisk övervakning med fotboja. Han bor på Araby och var tidigare ostraffad.
 • Två 15-åringar tillhörde de dömda. En av dem hade ett halvår innan upploppet dömts för en grov misshandel. Han hade bestämt träff för att göra upp med en annan tonåring vid Araby Park Arena. I slagsmålet använde han ett knogjärn och offrets näsa knäcktes.
 • Ytterligare två personer, en 16-åring och en 17-åring, dömdes till ungdomstjänst för våldsamt upplopp. Samtliga dömda var vänner eller bekanta och brukade umgås vid Araby Park Arena.

Källa: Växjö tingsrätt, hovrätten i Jönköping, SVT Nyheter Småland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Upploppen i Araby - det hände sen

Mer i ämnet