Bengt, som vi kallar honom, och hans familj har varit kontakt- och stödfamilj till flera barn under många år, på uppdrag av socialförvaltningen i Ljungby kommun.
2012 blev de kontaktfamilj åt en fyraårig flicka. Efter några månader anklagade flickans familj Bengt för att ha begått sexuella övergrepp på flickan. Det blev början på över tre års helvete för Bengts familj.
När de falska anklagelserna kom mot Bengt, så upplevde de att socialförvaltningen i Ljungby som var deras uppdragsgivare vände dem ryggen.
– De borde ha någon form av ansvar när man gör ett uppdrag för dem, men när de frånsäger sig allt ansvar, så står man helt ensam, säger Bengt.
Startar utredning
Verksamhetschefen på socialförvaltningen i Ljungby, Magnus Wallinder, började sin tjänst i april i 2015 och säger att han inte hunnit sätta sig in i ärendet. Men han har tillsatt en utredning för att ta reda på vad som har hänt.
– Det kommer att göras en utredning. Vi är skyldiga att utreda synpunkter och klagomål på vår verksamhet. Jag kommer att göra en bedömning när jag har fått den på mitt bord. I de fall som vi gjort fel så måste vi hitta sätt att kompensera det på, säger Magnus Wallinder.
Vem kommer att göra utredningen?
– Det är vår egen förvaltning som gör den och vi gör den på ett sådant sätt så att den ska bli oberoende. Vi kommer att titta på all skriftlig information som finns att tillgå i ärendet och de muntliga uppgifter som personer lämnat.
Anmält socialen till IVO
Bengt och hans fru har anmält socialförvaltningen i Ljungby till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Den menar att anställda på socialen har begått grovt tjänstefel. Familjen är mycket kritisk till socialförvaltningens journalhantering. De menar att om saker som de tog upp med socialsekreteraren om att allt inte stod rätt till med flickan skrivits ner i deras resursjournal, så hade polis och åklagare fått en helt annan bild av fallet från början.
Verksamhetschefen Magnus Wallinder vill inte uttala sig om det specifika fallet innan utredningen är klar, men att inte skriva ner information i journaler kan vara ett allvarligt fel.
– Har man brustit i journalföring så kan det vara allvarligt, naturligtvis. Det beror på hur viktigt fel man har gjort, säger han.