Socialstyrelsen: Erkänd diagnos är inget kriterium

Uppdaterad
Publicerad

Vad den upplevda orsaken till ett handikapp är spelar ingen roll för Socialstyrelsen. Bidraget baseras främst på medlemsantal och antal föreningar.

Vilka handikapporganisationer som får statsbidrag och hur mycket de får regleras i en förordning som är beslutad av regeringen. Där nämns inte att fastställda och erkända diagnoser behöver ligga bakom handikappet.

– Enligt förordningen är bidraget grundat på antalet medlemmar och antalet lokalföreningar. Har man många medlemmar får man ett större medlemsbidrag, och lika så om man har många föreningar, säger Stina Törnell Sandberg, chef för statsbidragsenheten på Socialstyrelsen.

Elöverkänslighet

Omvärderas inte

Varje år får de handikapporganisationer som vill erhålla statsbidrag skicka in en ansökan till Socialstyrelsen. Men har organisationen väl kommit in i systemet, görs inga nya bedömningar för den.

– Första gången de söker tittar vi på om de har de här funktionsnedsättningarna, att ändamålet stämmer och att man uppfyller villkoren. Sedan rullar det på, och vi gör inga omvärderingar, säger Stina Törnell Sandberg.

Elöverkänsligas riksförbund har fått statsbidrag sedan 1995, trots att elöverkänslighet inte är en erkänd diagnos.

– Vi följer förordningen. Ifall någon typ av diagnos ska vara avgörande för hur mycket bidrag man ska få behöver vi en förordningsändring.

”Har varaktiga funktionshinder”

Men var går gränsen? Kan jag starta en organisation för folk som upplever kraftigt obehag för fågelkvitter och få statsbidrag, förutsatt att jag får ihop ett antal medlemmar?

– Bildar du en sådan organisation och uppfyller kraven som gäller enligt förordningen kan du skicka in en ansökan, och sedan bedömer vi om ni uppfyller kriterierna.

Vilka gör den bedömningen?

– Vi har en bedömningsgrupp med lite olika kompetenser. Vi har en läkare, vi har de som är kunniga inom området med funktionsnedsättningar och en jurist.

Hur har era experter gjort bedömningen att Elöverkänsligas riksförbund ska få bidraget, medan forskningen i övrigt inte stöder det?

– Jag kan inte gå in på hur bedömningen har gjorts, men man har gjort en bedömning att de har varaktiga funktionshinder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elöverkänslighet

Mer i ämnet