Äldre i lägre ålder är alltmer sällan i behov av hemtjänst eller liknande insatser. En knapp för trygghet räcker. Foto: TT

Socialtjänst ovanligare – trygghetslarm ökar i länen

Publicerad

Behovet av insatser kopplade till socialtjänsten blir allt ovanligare i länen. I Kronobergs och Kalmar län har istället behovet av trygghetslarm ökat rejält.

Siffror från Socialstyrelsen visar att antalet trygghetslarm nästan fördubblats i Kronobergs och Kalmar län, under perioden oktober 2016 till oktober 2017. Statistiken gäller personer som är 65 år eller äldre.

Olika hantering i kommunerna

Sett till hela landet har andelen som är i behov av trygghetslarm ökat med ungefär tre procent. Variationen är stor mellan de olika kommunerna, där behovet är störst i de största städerna i länen, Växjö och Kalmar.

– Det som skiljer kommunerna åt är vilken upphandling de har. Där kan det ingå olika tekniska lösningar på vilka hjälpmedel personer i behov ska ha, säger Diana Corman, statistiker på Socialstyrelsen, och är en av de som ligger bakom studien.

Friskare befolkning ger senare hemvård

Äldre män tillhör den grupp där behovet av någon typ av socialtjänstinsats är störst. Insats i form av hemtjänst, särskilt boende och matdistribution blir ännu vanligare först efter 95 års ålder.

– En förklaring till det minskade behovet av socialtjänstinsatser är att kommunerna är mer restriktiva i sina åldersbedömningar eller att äldre blir friskare och ansöker om det senare, säger Michaela Prochazka som är utredare på Socialstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.