SVT nyheter Småland har tidigare berättat om Bengt, som vi kallar honom, och hans familj som 2012 blev kontaktfamilj till en fyraårig flicka på uppdrag av socialförvaltningen i Ljungby kommun. Flickans familj polisanmälde Bengt för att ha begått sexuella övergrepp på flickan. Efter tre år lades fallet ner och alla misstankarna avskrevs.
I mitten av januari i år blev en utredning som socialförvaltningen låtit en extern utredare göra klar. I den fick socialtjänsten skarp kritik. Bland annat konstaterades det att det fanns brister i dokumentationen och att socialtjänsten inte lämnat ut handlingar till åklagaren som skulle kunna ha haft betydelse för polisutredningen.
Går inte vidare med ärendet
Bengt och hans fru upplever att socialförvaltningen inte går vidare med deras ärende, trots att utredningen visade att det fanns brister. Inför gårdagens sammanträde i socialnämnden valde de därför att skicka ett mejl till samtliga i socialnämnden, där de kräver att det ska göras en anmälan till IVO, inspektionen för vård och omsorg.
– De är skyldiga att enligt lag göra en IVO-anmälan när det finns brister. När de har gjort så här grova fel måste det komma till kännedom, säger Bengts fru, när vi ringer upp henne.
Arbetsutskottet ska analysera
Bo Ederström(M), som är socialnämndens ordförande i Ljungby kommun bekräftar att de på sammanträdet i går tog upp att de fått ett mejl från Bengt och hans fru. Mejlet diariefördes och det beslutades att nämndens arbetsutskott ska behandla ärendet, men han vet inte om de kommer att göra någon anmälan till IVO.
– Vi får sätta oss ner och analysera de här bitarna och titta på hur det ser ut i dag när det gäller funktionaliteten i vårt myndighetsutövande, säger Bengt Ederström.
Detta är lex Sarah
Om ett missförhållande är allvarligt inom socialtjänsten ska verksamhetsansvarig anmäla det till Inspektionen för vård och omsorg.
Enligt bestämmelserna om lex Sarah i socialtjänstlagen, SoL, och lagstiftningen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, ska
- anställda genast rapportera missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden till den som bedriver verksamheten
- den som bedriver verksamheten utreda och avhjälpa eller undanröja det rapporterade missförhållandet utan dröjsmål
- den som bedriver verksamheten, om det visar sig att missförhållandet är allvarligt, snarast anmäla det till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
Källa: IVO, inspektionen för vår och omsorg