Soldrivna bilar tävlade i Teknikåttan

Publicerad

Bygg en solljusdriven bil och få den att rulla! Ja det var en av uppgifterna för de åttondeklassare som på torsdagen gjorde upp i tävlingen Teknikåttan.

På torsdagen var det semifinal i den landsomfattande tekniktävlingen Teknikåttan.

Klass åtta vid Stenbackaskolan i Karlshamn var först ut när semifinalen i Teknikåttan inleddes och det började bra. Stenbackaskolans bil lyckades faktiskt rulla några meter men sen tog det stopp. Ingen av de andra tävlande bilarna ville röra sig ens en millimeter.

– Hjulen var väl för små och för tjocka så själva konstruktionen var lite fel, säger Terry Dahlberg från Centralskolan i Nässjö.

Teknikåttan har funnits sen 1993 och Växjö universitet är ett av tolv svenska lärosäten som står bakom tävlingen. Tanken är att inspirera eleverna inom teknik.

– Teknikåttan behövs för att motivera eleverna till att läsa vidare och bli mer intresserade av tekniska ämnen och naturvetenskap, säger Suzanne Elgström som är arrangör för Teknikåttan på Växjö universitet.

Från region sydöst deltog två klasser från Karlshamn, Centralskolan från Nässjö och Apladalsskolan från Värnamo.
Efter bilförsöket var det frågesport. Slutligen så åkte Centralskolan ur tävlingen men desto bättre gick det för Apladalsskolan som tar sig vidare till riksfinalen i Trollhättan den 19 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer