Foto: TT

Sommar i P1 kritiseras för Stockholmsfixering

Uppdaterad
Publicerad

Alldeles för hög andel av sommarpratarna bor i eller har anknytning till Stockholm. Det menar en forskare i medie- och kommunikationsvetenskap vid Linnéuniversitetet. Men redaktionen menar att det viktiga är vad sommarpratarna berättar om, inte var de kommer ifrån.

Dino Viscovi är lektor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Linnéuniversitetet. Enligt honom har det länge varit en tydlig övervikt av stockholmare bland sommarpratarna.

Hälften bor i Stockholm

Av årets 58 sommarpratare är ungefär häften skrivna i Stockholm. Det ska jämföras med att bara cirka 20 procent av hela landets befolkning bor i Stockholms län.

– I dag har vi en politisk situation där storstadens livsbetingelser och livsstilar, konsumtionsmönster, attityder och värdering skiljer sig väldigt mycket från landet i övrigt. Ska nu medierna ha den här sammanhållande funktionen, fungera som ett kitt, inte minst i den här typen av lättare underhållning då är det viktigt att hela landet representeras.

Dino Viscovi menar dessutom att fördelningen är ännu mer skev än vad sommarpratarnas bostadsort visar. Flera av de som är skrivna på andra håll i landet har på andra sätt nära kopplingar till huvudstaden.

Bibi Rödöö: Viktigare vad de pratar om än var de bor

Men enligt Bibi Rödöö, programchef för Sommar i P1, är det viktigaste inte var sommarpratarna bor just nu utan vad de pratar om. Flera sommarpratare har sitt ursprung på andra orter och väljer ofta att prata om just det, menar hon.

– Det är många sommarpratare i år som om man skulle kalla dem för stockholmare så skulle de ta det som en förolämpning. De är östgötar, de är skåningar, de är jämtar i själ och hjärta. Att de bor här beror ofta på att deras jobb är här. Bostadsorten säger ganska lite om vad de pratar om.

Men ser du inga problem med att så många är knutna till Stockholm?

– Inte att de bor här just nu för jag ser anledningar till att det är så. Det viktiga för mig är vilka historier som berättas utifrån olika perspektiv.

Risk att storstaden som norm förstärks

Men Dino Viscovi menar att det risken för att synen på att Stockholm och storstaden är norm kan förstärkas även av den som är född på landsbygden eller i en mindre stad.

– Vi får ju till och med ofta de här berättelserna om att jag började med två tomma händer ute i bygderna där ingen förstod mig och sen tog jag mig till storstaden och nu är allting bra, säger Dino Viscovi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.