I sommar erbjuds kurser vid Linnéuniveristetet inom ramen för lärarutbildningen. Foto: TT/ SVT

Sommarkurser ska förkorta lärarutbildningen

Uppdaterad
Publicerad

Lärarbristen har länge varit ett faktum i Sverige. Och för att råda bot på den har elva lärosäten i landet fått pengar från staten för att erbjuda lärarstudenter sommarkurser. Syftet är att snabbare få ut utbildade lärare som kan börja jobba.

Totalt har staten delat ut 38 miljoner kronor inför sommaren 2018 för

Stefan Lund, dekan vid Linnéuniversitetet. Foto: SVT

det här ändamålet – att erbjuda sommarkurser inom ramen för lärarutbildningen. Av dessa pengar gick 3,5 miljoner kronor till Linnéuniversitetet, som inför sommaren erbjöd  tre kurser.

Men det var bara till två av dem som det sökte studenter. Nu drar kurserna snart igång och det finns en del att tänka på för Stefan Lund som är dekan i nämnden för lärarutbildning.

– Vi måste säkerställa kvalitén på kurserna, hålla koll på intresset hos studenterna och också se till så att vi har personal så att det räcker, säger han.

Universitetets ambition är att kunna korta lärarutbildningen, som normalt sett är fem år, med åtminstone en termin.

Även yrkesverksamma lärare får gå sommarkurser

Frågan är hur stor effekt de här sommarkurserna i slutänden ger för att komma till rätta med lärarbristen. Regeringen tror att det handlar mycket om att få ut lärare så snabbt som möjligt.

– Vi ser redan nu att antalet sökande till sommarkurserna är många. Det här är en viktig pusselbit för att klara matchningen på arbetsmarknaden. Det finns en stor brist i många akademiska yrken, men just nu prioriterar vi lärarna, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

De statliga pengarna för ändamålet är en anslagshöjning som regeringen har beslutat om. Förutom att lärarstudenter snabbare ska bli färdigutbildade så ska sommarkurser även erbjudas yrkesverksamma lärare som vill bli behöriga i ytterligare något ämne. Förhoppningen hos både Stefan Lund och regeringen är att antalet kurser ska utökas under kommande somrar.

Kommer krävas mer personal

Exakt hur mycket mer personal sommarkurser kommer kräva, kan Stefan Lund inte säga i nuläget.

– Men ju större volym man ska erbjuda, desto fler personer krävs det i pers

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning. Foto: TT

onalen.

Men, Helene Hellmark Knutsson, ställer inte det här orimliga krav på ännu mer personal vid universiteten?

– Vi för en viktig dialog med våra lärosäten så att de kan ha personal som jobbar på sommaren. Vi måste se till att fortsätta ha hög kvalité på alla våra utbildningar vi har,  säger ministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.