Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det hade inte varit så krångligt om man haft samma tid, då hade man inte behövt ställa om ugnen hela tiden”, säger Växjöbon Johanna Bengtsson. Foto: SVT

Sommartiden anländer: Tidsjusteringen väcker blandade känslor i Växjö

Publicerad

På söndag står vi för den årliga övergången till sommartid när klockorna vrids framåt en timme. Det innebär att vi kommer förlora en timmes sömn, men samtidigt välkomna ljusare kvällar.

Med sommartidens ankomst på söndag gav sig SVT Småland ut i Växjö för att höra med invånarna vad de tycker om den årliga tidsomställningen. För många är det en välkommen tid av förhoppning som signalerar att våren är på väg med ljusare kvällar och möjligheten till utomhusaktiviteter.

– Det är skönt att solen går ner lite senare och att man kan vara ute och njuta på kvällarna, säger Växjobon Emilia Ormat.

För andra är övergången till sommartid inte bara en enkel justering av klockan, utan en påfrestande omställning som riskerar att rubba deras sömnrytm och dagliga rutiner.

– Det är alltid trevligt med sovmorgon, sen kan jag tycka att det är onödigt med sommartid och vintertid och hade gärna sett att vi bestämt oss för en tid, säger Axel Berggren från Växjö.

Förslag om att slopa tidsomställningen

EU-kommissionen har föreslagit att tidsomställningen ska slopas, en åtgärd som även Europaparlamentet stöder. För att genomföra detta krävs dock ett beslut från ministerrådet och hittills har inget sådant beslut fattats på EU-nivå.

Det svenska regeringen har ännu inte formellt ställt sig bakom frågan om att slopa tidsomställningen eller beslutat om vilken tid som eventuellt ska bli normaltid – sommartid eller vintertid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.