Spädbarn dog under förlossning på Länssjukhuset i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Det var i höstas som den mycket tragiska händelsen inträffade på Länssjukhuset i Kalmar. Ett spädbarn dog under förlossningen och vad det beror på vet ingen.

Exakt vad som inträffat vill sjukhuset inte gå in på med hänsyn till de anhöriga. Men efter händelsen startade sjukhuset en intern utredning som nu är klar.

– Vi är lite återhållsamma med tanke på anhöriga och vill inte gå ut med så mycket. Vi hittar inget tydligt samband med handläggningen av förlossningen men vi har heller inte hittat någon orsak hos barnet som förklarar dödsfallet, säger Bengt Öberg som är chefläkare.

Landstinget i Kalmar har nu Lex Maria-anmält händelsen vilket innebär att Inspektionen för vård och omsorg ska granska fallet.

– Vi vill ha en så opartisk bild som möjligt och även om vi inte finner några fel i handläggningen så måste man vara ödmjuk och tänka att IVO kan få bedöma den här utredningen som vi gjort. Det var väldigt oväntat att det här skulle uppstå, säger Bengt Öberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.