Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Adonis Pino Sanches är en av spanjorerna som fått jobb på Öland. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Spanjorer fixar biffen i restaurangköket på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Ett Europeiskt arbetsmarknadsprojekt har gett nytt blod och nya medarbetare till restaurangbranschen. På Ekerum på Öland har projektet gett fem nya kollegor.

Lunchen på Ekerum är över. Ute i matsalen lägger sig lugnet men inne i köket jobbar personalen med disk och städning.

– Utan den här förstärkningen hade vi haft mycket svårt att klara verksamheten, säger Magnus Burhjerta som är kökschef och restaurangchef på Ekerum resort.

Många har lämnat

Han berättar att det är oerhört svårt att få tag på personal som kan och vill jobba inom restaurangnäringen.

– Efter pandemin har det blivit ännu svårare eftersom många som jobbade inom branschen innan och under pandemin har lämnat.

Anställt fem spanjorer

Men genom det europeiska arbetsmarknadsprojektet Eures har Ekerum kunnat anställa fem spanjorer med rätt kompetens, vilket har inneburit skillnaden mellan att knappt klara säsongen och att göra det.

– Det hade blivit oerhört tufft annars, säger Magnus Burhjerta.

Adonis Pino Sánches är en av de nya. Han kom från Kanarieöarna i våras för att jobba på Ekerum. Adonis jobbar i baren och med servering och tvekade inte en sekund när han upptäckte att hans yrkeskunskaper är efterfrågade i Sverige.

– Jag stortrivs här och hoppas att det kan vara min framtid, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.