VM-serien i speedway når Målilla

Publicerad

Målilla är en ort som kännetecknas av att åka på två hjul. På lördagskvällen kommer återigen världens bästa speedwayförare till orten för att köra VM.

Det är säsongens sjätte deltävling av tio och en av två som körs i Sverige. Jämfört med andra deltävlingar är Målillas speciell, för det finns inga andra orter som är så små som har VM-speedway.

– Det är ganska fantastiskt egentligen. Vi är en så pass liten ort på omkring 1500 invånare, och vid en GP-tävling drar vi åtminstone 10 000 besökare, säger Grand Prix-generalen Carl-Anton Johansson.

Han berättar också att både publik och förare ofta berömmer Målilla som en speedwaybana som möjliggör många bra omkörningar. Arenan är, till skillnad från flera andra som besöks under VM-serien, byggd för endast speedway.

– För alla som gillar speedway är ett GP i Målilla grädden på moset, säger Carl-Anton Johansson.

Svårt att undvika speedway

I veckan har förberedelserna inför tävlingen pågått på speedwayarenan och det är vana händer som håller i styret. I Målilla har man nämligen kört speedway sedan år 1935. Carl-Anton Johansson tror till och med att det är svårt att bo i Målilla om man inte gillar speedway.

– Det är väldigt svårt att undvika, helt klart. Oavsett om man gillar det eller inte har man en relation till speedway om man bor i Målilla, säger han.

Kan bli svensk seger 

I lördagens tävling kommer VM-seriens enda svenska åkare, Fredrik Lindgren, fortsätta jakten på sin första medalj. Han ligger just nu tvåa i tabellen och beskriver tävlingen på hemmaplan som en ”mental kamp”.

Carl-Anton ställer dock sitt hopp till en annan förare, som kör för Målillas elitserielag.

– Vår ”old man” Greg Hancock kommer att dra det längsta strået. Så bra som han kör på den här banan just nu så kommer han att ta hem det. Men man är lite kluven och som svensk hoppas man ju på Fredrik också, säger han.

FAKTA: SÅ FUNGERAR VM-SPEEDWAY

Visa
  • En individuell VM-tävling består av 23 heat. Varje heat består av fyra vänstervarv på en oval grusbana. Ett heat tar mindre än 1 minut.
  • Tävlingen har fyra startande i varje heat. Startpositionerna för de 16 tävlande avgörs genom lottning. Vinnaren av ett heat är den som kommer först över mållinjen.
  • För att känneteckna förarna i ett heat används hjälmhuvor av tyg i färgerna röd, blå, vit och gul.
  • Poängbedömningen är 3-2-1-0. Vinnande förare i ett heat får 3 poäng, tvåan får 2, trean får 1 och fyran 0 poäng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer