Spökhistorier i telefonen för unga i Mönsterås

Uppdaterad
Publicerad

I sommar kan Mönsterås unga lära känna sin hemstad genom spökhistorier i telefonen. Från kommunens sida hoppas man att spökhistorierna ska få ungdomarna att engagera sig i bevarandet av bygdens historia.

– Det är något unikt för Mönsterås och vi vill att ungdomarna verkligen ska få ta del av historien, säger turismutvecklaren Thomas Björklund.

Det är sammanlagt fem historier som tagits fram av företaget Storyspot i samarbete med Mönsterås kommun. Spökhistorierna får man upplästa för sig via en app där även en karta över de platser där händelserna utspelade sig finns med. För historierna baseras på verkliga händelser.

Gestalt under päronträdet

Till exempel det brutala yxmordet på Elgerumsgården år 1916, när trävaruhandlaren Axel Dahlström i ett utbrott av svartsjuka högg ihjäl sin hustru Amanda i trädgården. Idag är Elgerumsgården en hembygdsgård och enligt vissa spökar det på platsen.

– Det fortsätter att hända saker här om kvällarna. Mördarens gestalt visar sig under det stora päronträdet, säger Thomas Björklund, när vi står i trädgården där mordet skedde för 103 år sedan.

Utöver yxmordet finns även berättelser om pestkyrkogården, två svältande pojkar som slogs ihjäl av en baron samt Hornsögården som uppmärksammades i början av 1900-talet efter en rad påstådda poltergeisrfenomen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.