Rikard Sandström och Henrik Arvidsson är, precis som många svenskar, intresserade av övernaturliga fenomen. Foto: SVT

Spöksökarna letar efter småländska vålnader – ”Det är vår hobby”

Publicerad

De kallar sig för Spöksökarna och ägnar kvällarna åt att konfrontera osaliga andar i ödehus runt om i Småland.

– Vi vet att spöken finns, säger Rickard Sandström.

Parallellerna till underhållningshistoriens mest uppmärksammade spökfångare i filmen ”Ghostbusters” är uppenbara. Men Rikard Sandström och Henrik Arvidsson i Kalmar, båda medlemmar i Spöksökarna, menar att de, till skillnad från ”Ghostbusters”, endast ägnar sig åt att konversera med spöken de möter. De fångar inte och fördriver heller inte några gastar.

Killarna är fullt medvetna om att deras verksamhet kan te sig smått absurd för en utomstående. Men själva är de säkra på att spöken finns och att spöken kommunicerar med vår värld.

– Det vet vi för att vi har fått väldigt många svar – vi har fått namn på spöken och allting, berättar Henrik Arvidsson.

Övernaturliga fenomen

Och de är långt ifrån ensamma om att tro på spöken. Det finns flera liknande grupper på andra håll i landet. 2016 visade en undersökning från Föreningen Vetenskap och Folkbildning att mer än en tredjedel av svenskarna tror på övernaturliga fenomen.

Spöksökarna har bara varit aktiva i några månader. Förutom själva spöksökandet laddar de också upp sina spökundersökningar på nätet. Deras verksamhet har mötts av blandade reaktioner från omgivningen.

– Vissa tycker att det är häftigt medan andra bara gapskrattar och kallar oss för töntar. Alla har sina åsikter, det har de. Men eftersom det här är vårt intresse och vår hobby så kör vi bara på, säger Rikard Sandström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.