Sprängning av bil 2013 kan kopplas till matchfixning

Uppdaterad
Publicerad

Den bilbomb som exploderade i Växjö en novembernatt 2013 mitt i ett tättbebyggt område hade kopplingar till matchfixning. Det avslöjas i en ny bok. Enligt författarna var det här första gången som matchfixning fick konsekvenser utanför fotbollsplanen.

Samma höst höll den svenska polisen på att utreda två fall av misstänkt matchfixning. Och den som brukar köra den sprängda bilen var en av dem som fångat polisens intresse i utredningen. Enligt rykten hade mannen tjänat stora pengar på matchfixning i Norge. Tätt inpå smällen fick mannen också ett sms om att han var skyldig någon pengar.

Mannen sade själv till polisen att han tror att sprängningen hade kopplingar till matchfixning, och pekade ut personer som är inblandade i sådan verksamhet i både Sverige och Norge som misstänkta för att ligga bakom.

Bor fortfarande i Växjö

Både mannen som ägde den sprängda bilen och den som brukade köra den bor fortfarande kvar i Växjö.

Finns det någonting som pekar på att de fortfarande håller på med den här sortens verksamhet?

– Ja, de håller fortfarande på. Det finns i alla fall ingenting som pekar på att matchfixarna i Växjö har slutat, säger Magnus Svennungsson, reporter på SVT:s Uppdrag Granskning, som har skrivit boken Matchfixarna tillsammans med DN-journalisten Jens Littorin. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.