Stående ovationer när flyktingar spelade teater

Uppdaterad
Publicerad

De har alla flytt från Syrien med smärtsamma minnen. Nu vill de dela med sig av sina upplevelser genom en teaterföreställning.

Det blev stående ovationer och jubel från publiken när premiären av teaterupsättningen ”Syrien och solen” genomfördes under lördagen i Skansenskolans aula i Mörbylånga.

– Jag är ingen skådespelare, men vi agerar utifrån våra egna smärtor och upplevelser, säger Malik som medverkar i teatern.

Känner tacksamhet

Det är Mörbylånga kommun och volontärgruppen Medvandrarna som gjort det möjligt att sätta upp teaterföreställningen. Det är sammanlagt 24 män, kvinnor och barn som medverkar i uppsättningen. Alla är tacksamma över att kunna dela med sig av sina upplevelser.

– Vi vill tacka Sverige genom att göra den här föreställningen. Vi har inte kommit hit bara för att vi saknar bostad eller mat. Det är kriget som tvingat oss på flykt från våra vackra städer som nu är i ruiner, säger Batoul Alnassan, som medverkar i teatern.

Starka upplevelser

Flera av åskådarna var påtagligt berörda av föreställningen.

– Det finns ingen tidningsartikel i världen som kan slå upplevelsen som de förmedlar på scenen genom sitt agerande. Det är oerhört starkt av dem att de orkar genomleva samma sak åter igen, säger åskådaren Charlotte Aaby Hertzman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.