Kanariefåglarna av arten Giboso Espanol är mycket exklusiva och är värda mellan 2 500 – 3 000 kronor styck. Foto: Mohammad Ghoneim

Stal 40-tal exklusiva kanariefåglar – döms för grov stöld

Uppdaterad
Publicerad

En 17-årig man hemmahörande i Stockholm ska ha blivit förledd av sin lärare att stjäla fåglarna i utbyte mot pengar, enligt Kalmar tingsrätts dom.

Mohammad Ghoneim är fågelsamlare och målsägande i fallet.

Kanariefåglarna värda tusentals kronor blev stulna i februari. Fåglarna dog på kuppen och fågelsamlaren hoppas nu på ersättning från sitt försäkringsbolag.

– Det tog mig tre år att skaffa de kanariefåglarna som blev stulna och det känns bra att de personerna döms, säger han.

Det var i februari 2019 som 17-åringen bröt sig in i fågelsamlarens hus i Virserum och stal de exklusiva kanariefåglarna.

Exklusiv art

Läraren från Eksjö samlar på kanariefåglar, i synnerhet den exklusiva arten Giboso Espanol som kostar mellan 2 500 – 3 000 kronor styck. 24 av de stulna fåglarna var just av den arten.

Gärningsmannen stoppade fåglarna i en bur och körde mot Eksjö, där läraren väntade på stöldgodset. Under transporten insjuknade de ömtåliga fåglarna och dog snart därefter.

Noga planerat

Fågelsamlaren och hans fru hade fått en kallelse från Arbetsförmedlingen och det var när de lämnade huset som gärningsmannen bröt sig in i huset.

Kallelsen visade sig vara förfalskad och polisen hittade sökningar på ”Arbetsförmedlingen” och målsägandens namn i lärarens arbetsdator.

Eksjöläraren menar att hans 17-åriga elev lånade hans dator och förnekar att han varit inblandad i stölden. 

Grov stöld

Läraren döms mot sitt nekande för anstiftan till grov stöld till skyddstillsyn. Han ska delta i den vård och behandling som frivården i samråd med psykiatrin och missbruksvården finner lämplig.

17-åringen döms för grov stöld och 100 dagars ungdomstjänst. Han ska även betala 5 000 kronor i skadestånd till Mohammad Ghoneim.

Två andra personer inblandade i stölden frias.

Väntar på ersättning

Mohammad Ghoneim väntar på att försäkringsbolaget ersätter honom.

– Fåglarna var värda ungefär 70 000 kronor, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer