Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Växjöbon Stefan Andersson lyssnar på ett röstmeddelande från sin ukrainska kollega som snart flyttar in hos honom. Foto: Kajsa Oscarson / SVT

Stefan öppnar sitt hem – tar emot mamma och barn från Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Innan kriget i Ukraina bröt ut hade språklärarna Stefan Andersson från Växjö och Alla Bidniuk från Lviv endast träffats över videosamtal. Nu har Stefan erbjudit sin kollega och hennes treåring tak över huvudet, efter att de flytt kriget och tagit farväl till barnets pappa som måste stanna i armén.

De möttes genom språket. Stefan Andersson har som SFI-lärare skrivit läroböcker i svenska, som svenskaläraren Alla Bidniuk använt på universitetet i Lviv. De har aldrig träffats på riktigt, men snart flyttar Alla och hennes treåriga dotter Estella in i fyrarummaren hos Stefan i Växjö.

Inför deras ankomst har Stefan plockat fram sina egna barnbarns leksaker, och fått tag på en damcykel som kollegan kan använda.

– Hon har med sig en barncykel. Och jag tänkte att dottern kan ju inte använda den om hon själv inte har en cykel. Så jag skrev ett facebookinlägg och fick jättemycket respons, och en cykel, säger Stefan Andersson.

Pappan går ut i strid

På fredagen hade den ukrainska familjen tagit sig till Warzsawa. Men pappan var tvungen att stanna kvar i Ukraina, eftersom alla män mellan 18-60 år förbjudits att lämna landet.

– Mannen köpte en bussbiljett till dem och sa ”nu åker ni”. Och det var ju jättebra tycker jag, säger Stefan Andersson.

Hur länge ska de stanna hos dig?

– Ingen aning. Man vet ju ingenting nu alls.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

Mer i ämnet