Foto: Joachim Grusell

Stenpris till kalmararkitekt

Uppdaterad
Publicerad

Strindberg arkitekter i Kalmar är vinnare av årets stenpris 2014. Det är ett arkitekturpris som går till ett projekt där natursten använts på ett nyskapande sätt.

Stenpriset delas ut av Sveriges Stenindustriförbund som är en branschorganisation till en firma som har använt natursten på ett estetiskt, hållbart och nyskapande sätt. Strindbergs arkitekter har renoverat krematoriet.

– Strindbergs arkitekter har lyckats fånga kalkstenens själ och ett smakfullt exempel på användning av svensk natursten med stark karaktär, där de bearbetat stenen på olika sätt för att ge olika uttryck, säger Kai Marklin, ordförande i Sveriges Stenindustriförbund.

Stolt arkitekt

Staffan Strindberg är lycklig över utmärkelsen.

– Jag är glad, lycklig och lite stolt.

Han berättar att de byggt ut och byggt till krematoriet vid Skogskyrkogården i Kalmar. De har arbetat med naturstenen för att skapa ett försynt tillägg som ska passa in när man hanterar förlusten av en anhörig och döden.

– Vi har gjort om byggnaden från mer teknisk till mer andaktsfullt. Ugnsrummet är omgjort till ett mer andaktsrum för de som vill närvara när den döda kremeras. Jag är framförallt stolt över det vi kallar anhörighetsrummet, ett rum som krematoriet kan använda mer som visningsrum och där man kan samlas och ha en minnesstund och ta avsked tillsammans, säger Staffan Strindberg på Strindbergs arkitekter.

Slog 11 andra bidrag

De andra två finalisterna var en privatvilla där huset är  byggt i en sjuarmad form med fasad och tak helt i skiffer som kallas för Villa W och Entrén vid Borås Textile Fashion Center, där det lligger en granitvälvd matta, som blivit ett signum för hela campusområdet.

Juryn fastnade för den fina helheten i arbetet som utförts på krematoriet i Kalmar.

– Den estetiska kvalitén är otroligt hög. De har byggt på och renoverat en befintlig byggnad och fått en fin harmoni i det. Materialen passar in i miljön, det befintliga och det nya smälter ihop. De olika bearbetningar av naturstenen ger ett effektfullt sätt. Det hela känns genomtänkt, arkitekten har velat precis tillräckligt mycket, men alla inblandade har gjort ett bra jobb.

Under fredagen mottages priset i form av en skulptur med inslag av natursten formgiven av Bertil Vallien.

Natursten

Branschen för natursten är liten i Sverige med 12 000 anställda i hela landet. Det kan vara alla naturliga stenar som skiffer, granit och kalksten. Här används natursten mest i offentliga utomhusmiljöer så som torg, entré, stora trappor till bibliotek. Men även till köksinredningar och gravstenar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.