Stig Johansson äger en fastighet som ligger utanför Kosta. Han har tidigare varit befriad från kommunal sophämtning. Men nu har kommunen ändrat i sina bestämmelser. I klippet visar Stig upp sina oanvända soptunnor och berättar mer om situationen. Foto: SVT

Stig har inga sopor – måste ändå betala hämtningsavgift

Uppdaterad
Publicerad

Stig Johansson utanför Kosta i Lessebo kommun komposterar och kör till återvinningscentralen med de få sopor och det lilla avfall han har. Han vill inte betala för en sophämtning han inte utnyttjar. Enligt lag ska varje hushåll dock ha sophämtning och Stig Johansson och kommunen har nu hamnat i konflikt.

Högen med obetalda fakturor för sophämtning hemma hos Stig Johansson växer för varje månad som går. Han anser att han inte ska betala för en tjänst som han inte nyttjar.

– Jag som inte har några sopor ska inte behöva drabbas av deras byråkrati och tvingas att betala för något som jag inte har nytta av, säger Stig Johansson.

Har tidigare varit befriad från hämtning av sina sopor

Stig Johansson fick 2012 ett delegationsbeslut från Lessebo kommun där han blev befriad från hämtning av hushållsavfall vid sin fastighet.

I beslutet stod dock att det skulle komma att upphöra om kommunens hantering och föreskrifter kring sophämtningen ändrades. Och det var just det som skedde.

Tillsammans med andra kommuner bildade Lessebo kommun Södra Smålands avfall och miljö, SSAM. I samband med det infördes nya sopbehållarna med fyra fack.

Kronofogden i hälarna

Nu måste alla i kommunen betala. Det vill Stig som komposterar sitt matavfall, sorterar och kör sina övriga sopor till återvinningen inte göra.

Soptunnorna utanför hans hus gapar tomma. Samtidigt gör räkningar på sophämtning som han inte vill betala att kronofogden är honom i hälarna.

– Jag har inte betalat en faktura på ett tag nu, jag har ju inga sopor. Och dessa påminnelser med avgifter för en tjänst jag aldrig använder mig av påverkar mig mycket, jag har ju aldrig haft en skuld tidigare, säger Stig Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.