Dykaren Andreas Widerberg ger sig ner i vattnet för att ta prover på stockbåten som hittats på botten av sjön i Växjötrakten. Foto: SVT

Uppmärksammade stockbåten i Kronoberg dateras till 1500-talet

Publicerad

Den stockbåt som har hittats i en sjö i länet har nu daterats. Med största sannolikhet är stockbåten från 1500-talet, eller som yngst från 1600-talet.

– Det är både intressant och spännande att stockbåten visade sig vara så gammal som från medeltiden, säger Sofie Ekstrand, arkeolog på Länsstyrelsen i Kronobergs län.

SVT Småland var tidigare i år med när dykare undersökte stockbåten som ligger på botten av en sjö en bit utanför Växjö. Exakt var avslöjas inte då nyfikna besökare annars riskerar förstöra det känsliga fyndet.

Efter upptäckten har Länsstyrelsen i Kronobergs län genom kulturmiljöanslaget bekostat en dokumentering och en datering av en stockbåten. Kalmar läns Museum, Museiarkeologi sydost, har ansvarat för arbetet och tre marinarkeologer från Bohusläns museum har utfört dyken.

Kan vara från medeltiden

Med största sannolikhet är stockbåten från 1500-talet eller som yngst från 1600-talet. De äldsta kända stockbåtarna från Skandinavien har hittats i Danmark. De har daterats till stenåldern och de yngsta är från tidigt 1900-tal.

– Det är den första dateringen som görs av en stockbåt i länet. Det är både intressant och spännande att stockbåten visade sig vara så gammal som från medeltiden eller som yngst från 1600-talet. Vi är nöjda med att kunna bidra till ny kunskap eftersom vi idag har begränsad kunskap om denna typ av fornlämning, säger Sofie Ekstrand, arkeolog på Länsstyrelsen i Kronobergs län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.