Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Företaget har inte kunnat köra fabriken på halvart på grund av råvarubrist. Hör vd, Peter Petersson, berätta mer i klippet. Foto: Sandra Carlsson/SVT

Stor brist på pellets – producent i Hultsfred nekar nya kunder

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stor brist på pellets i Sverige och anledningarna är bland annat ökade priser och brist på råvaror. Hos producenterna Stockhorva pellets i Hultsfred har bristen blivit så märkbar att de tvingats minska sin produktion kraftigt och neka nya kunder.  

– Vi har fått begränsa vårt utbud och vi kan bara jobba med befintliga kunder. Våra villakunder får inte beställa mer än två pall och har de inte varit kund under 2021 så kan vi tyvärr inte hjälpa dem, säger Peter Petersson som är vd på Stockhorva pellets.

Sju miljoner ton saknas

Enligt Peter Petersson saknas det närmare sju miljoner ton pellets i hela EU. Pelletsförbundet menar att bristen har på flera orsaker. Bland annat har begränsade leveranser av naturgas lett till ökade priser på el, kol och förnybara bränslen. 

Peter Petersson menar också att bristen beror på att det inte finns tillräckligt med råvarumaterial.

– Vi såg en minskad tillgång till material redan i december i fjol. Det beror på en nedgång hos sågverken eftersom det är mindre virke och sågade varor som efterfrågas. Jag tror det hänger ihop med situationen i Ukraina och den lågkonjunktur som blivit.

Påverkas av stoppade leveranser från Ryssland

Pelletsförbundet menar också att marknaden i Europa påverkats av att leveranser från Ryssland, Belarus och Ukraina stoppats. Enligt förbundet rör det sig om två till tre miljoner ton på årsbasis, vilket är ungefär tio procent av pelletsanvändningen i Europa.

Det har i sin tur medfört att stora prisskillnader i Europa och en högre efterfrågan. Vilket resulterat i att fler har bunkrat pellets.

– Många användare har köpt mer pellets än vad de brukar göra och en del har till och med köpt ett helt års förbrukning. Så leveranserna har varit större än normalt, säger Anders Haaker som är kanslichef på Pelletsförbundet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer