Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det börjar att dra ihop sig och det är viktigt att vi kraftsamlar nu, säger Marcus Turesson, initiativtagare till demonstrationen. Foto: SVT/Ricardo Garcia

Stor demonstration i Växjö – vill stoppa regionens sjukhusplaner i Räppe: ”Sagolik stor risk”

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundra personer demonstrerade under lördagsförmiddagen i Växjö centrum för att stoppa regionens planer på ett nytt akutsjukhus i Räppe.

– Ett nytt sjukhusbygge i Räppe innebär en sagolik stor risk, säger Marcus Turesson, en av initiativtagarna till demonstrationen.

Omkring 12-tiden på lördagen samlades flera hundra personer vid Linnéparken i Växjö för att sedan tåga tillsammans genom staden. ”Det saknas pengar – vi har inte råd”, var huvudbudskapet i demonstrationen som arrangerades av föreningen Växjö forum.

– Att bygga i Räppe är helt sjukt och vi har inte råd med detta miljardbygge. Det går att bygga ut på centrallasarettet, säger Ing-Britt Boston, en av deltagarna.

Beslut efter sommaren

Planeringsarbetet för ett nytt akutsjukhus i Räppe fortskrider men det går fortfarande att stoppa byggplanerna utan att regionen blir skadeståndsskyldig.

Ett definitivt beslut väntas tas efter sommaren.

– Det börjar att dra ihop sig och det är viktigt att vi kraftsamlar nu, säger Marcus Turesson, initiativtagare och före detta skattedirektör i Växjö.

Enligt ett inlägg från Region Kronobergs ordförande Mikael Johansson på moderaternas hemsida har regionens kapital ökat stadigt.

Hör fler röster från demonstrationen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya sjukhuset i Växjö

Mer i ämnet