Familjen Näslund-Brynberg besväras av raketsmällarna då deras djur blir rädda. Foto: TT & Fanny Asplund/SVT.

Stor irritation över raketer: ”Våra djur blir jätterädda”

Uppdaterad
Publicerad

Bara under natten till tisdagen inträffade flera raketincidenter i både Kronoberg och Kalmar. Att folk, främst minderåriga, skjuter raketer på förbjudna tider väcker irritation bland många.

– Det är ett återkommande problem som vi har varje år, säger polisinspektör Admir Smailagic.

Att skjuta raketer utan tillstånd är bara tillåtet under några få dagar och tider som varje kommun beslutar om. Men det finns många som ändå bryter mot förbudet, främst minderåriga.

Amir Smailagic är polisinspektör i Växjö och gruppchef för fokusgruppen Araby. Han berättar för SVT att han nästan dagligen konfronterar ungdomar som bryter mot fyrverkeriförbudet samt att de får in många larm om det.

– Det är ju högt och lågt. Alltifrån att man ringer för att, främst ungdomar, smäller smällare. Men så vi de här fallen där man använder det vårdslöst och riktar fyverkeripjäser mot egendom, personer och där det finns en överhängande risk att någon kommer till skada, säger han.

Arbetar förebyggande

Polisen i Växjö arbetar förbyggande mot problemet tillsammans med kommunen och räddningstjänsten. Främst handlar det om att sprida information till skolor, föräldrar samt återförsäljare av fyrverkerier. Polisen har även aktivt arbetat mot fyrverkeristölder.

– Det här med stölderna har minimerat och våra säljare tar ett ansvar. Däremot är det svårt att komma till rätta med missbruket av fyrverkerier, där ser vi ingen direkt varaktig skillnad, säger Admir Smailagic.

Många irriteras

Admir Smailagic kan förstå att många ungdomar tycker att det är spännande med fyrverkerier men menar att man måste visa en förståelse för att folk kan tycka det är obehagligt.

– Det är tråkigt. Ska man smälla så ska man smälla på de tiderna man får, annars får det vara, säger kalmarbon Inga Svensson.

Se fler reagera på raketskjutandet innan nyår i klippet

Detta gäller för fyrverkerier:

Sedan 2001 är det förbjudet att skjuta smällare.

Sedan 1 juni 2019 är det inte längre tillåtet med raketer som har styrpinne.

Du måste vara 18 år för att få köpa, inneha och använda fyrverkerier.

Fyrverkerier får endast avfyras under särskilda bestämda tider och dagar som avgörs av din kommun.

Källa: Polisen och MSB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.