Studenterna Felicia Fredriksson och Matilda Persson Berg på naturbruksgymnasiet i Kalmar berättar om varför de sökte utbildningen. Foto: TT & Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT

Rekordmånga söker till naturbruksgymnasier – ”Det finns jobb”

Uppdaterad
Publicerad

Intresset att studera på naturbruksgymnasium har ökat stort senaste åren. På Hushållningssällskapets naturbrukslinje i Ingelstorp har elevkullarna ökat med 70 procent på fyra år. Ett större intresse bland unga för att jobba med djur och goda chanser till jobb tros ligga bakom ökningen.

Hushållningssällskapets naturbruksgymnasier växer över hela landet, antalet studenter har ökat med nästan 40 procent i landet och i Kalmar ökar det ännu mer än det genomsnittet.

För tre år sen var det 90 elever som studerade på naturbruksgymnasiet i Ingelstorp utanför Kalmar men nu i höst sitter 160 elever i bänkarna.

”Man vill göra något konkret”

– Jag tror att man har fått stort intresse för mat och gröna näringar. Man vill göra någonting konkret och man vet att det finns jobb inom alla sektorer inom jordbruk, säger Tova Johansson som är rektor på Naturbruksgymnasiet i Kalmar.

Felicia Fredriksson som läser sista året har redan fått ett jobberbjudande på en mjölkgård. Hon tror att jobbet passar henne då hon har stort intresse för djur och natur.

– Jag är praktiskt lagd, jag tycker om maskiner och jag tycker om att vara utomhus. Men framförallt tycker jag om djur. Så den här är en bra början på mycket som man kan göra efteråt, säger hon.

Arbete med djur lockar

Naturbruksgymnasier har flera utbildningar men den utbildnings om lockar mest elever är djur som över hälften av elever studerar det.

– Jag är faktiskt uppväxt på gård och hela mitt liv älskat djur. Jag visste redan när jag var liten att jag ska går här, säger Matilda Persson Berg som läser sista året på linjen för lantbruksdjur.

I klippet ovan kan du höra fler elever berätta om varför de valt naturbruksgymnasium.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.